Spelen, leren en ontdekken

Groep 5

Nieuws         Documenten            Fotopagina

Hallo en welkom op de klassenpagina van onze groep!

Deze groep 5 wordt begeleid door juffrouw Irma en juffrouw Lonneke

Informatie groep 5 schooljaar 2017-2018

We vertrouwen er op dat we samen met de kinderen en u als ouders er een fijn schooljaar van kunnen maken. Op de maandag, dinsdag, woensdag en ongeveer de helft van het aantal donderdagen is juf Irma van Delst in de groep aanwezig. Op de overige donderdagen en elke vrijdag is juf Lonneke Schuurmans in de groep aanwezig. Op maandag en dinsdag is er tevens een derdejaars student van de Pabo aanwezig, de eerste helft van dit schooljaar is dat juffrouw Jill Wissekerke.

Op woensdag en vrijdag gaat groep 5 gymmen. Wilt  u er aan denken om uw kind deze dagen gymkleren en gymschoenen mee te geven? Ook zou het fijn zijn als uw kind geen sieraden draagt op deze dag of ze makkelijk uit kan doen. Zo blijft het zo veilig mogelijk voor uw kind. Wanneer uw kind niet mee kan gymmen, wilt u dit dan doorgeven aan de leerkacht?

We eten in of na de ochtendpauze samen fruit (geen koekjes). Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag lunchen we samen in de klas. Alle kinderen mogen dan een beker met een zuivelproduct of sap mee naar school nemen. Deze bekers worden tot de lunch in de koelkast bewaard. Verder mogen alle kinderen een broodvariant mee naar nemen en evt. nog een sneetje peperkoek of rijstwafel. 

School zorgt voor potloden, pen, liniaal, gum, stiften, schaar, plak en puntenslijper. De kinderen nemen geen eigen schrijfspullen mee naar school. Alleen een etui en één marker is wenselijk. Als er spullen moedwillig kapot gemaakt worden, zal er een vergoeding voor een nieuw exemplaar gevraagd worden.

Bij de vakgebieden spelling (methode Taal Actief), rekenen (methode Wereld in getallen) en begrijpend lezen (methode Nieuwsbegrip) werken we met drie verschillende niveaus. Het basisniveau, voor kinderen die wat meer in huis hebben het talent-niveau. Voor kinderen die wat meer ondersteuning nodig hebben het intensief niveau.

We werken op school met Snappet. Dit is een tablet waarop kinderen de verwerkingsoefeningen maken, automatiseren en daarna ook op hun eigen niveau verder kunnen werken. Spelling, rekenen en woordenschat wordt met Snappet verwerkt.

Technisch lezen wordt elke dag geoefend met “Mandjeslezen”. Het gaat hier vooral om het plezier in het lezen en “meters maken”. Kinderen die wat meer moeite hebben met het lezen, werken dan met Estafette. Dat is werk op hun leesniveau waarbij ze afwisselend verhaaltjes en woordrijtjes lezen, maar ook werkbladen maken. Daarnaast lezen wij ook één keer in de week Ralfi.

Voor begrijpend lezen werken we met Nieuwsbegrip. Dit is een methode waarbij elke week een les wordt aangeboden die past bij het nieuws van die week. Het is dus altijd actueel en up-to-date. Studievaardigheden oefenen we met de methode Blits.

Natuur/techniek (Natuniek) , geschiedenis (Speurtocht) en aardrijkskunde (De Blauwe Planeet) zijn vakgebieden die thuis voor de toets nog een keer extra geoefend mogen worden. Als de kinderen in de klas goed opletten en luisteren weten ze eigenlijk voldoende. Daarnaast krijgen de kinderen ruim voor de toets altijd een samenvatting mee naar huis zodat ze het thuis nog eens kunnen doorlezen. Hulp van ouders bij dit ‘huiswerk’ is dan wel fijn.

Om de zelfstandigheid te bevorderen werken we met een weektaak. Hierop staat verplicht werk en keuzewerk. Deze weektaak krijgen de kinderen aan het einde van de week mee naar huis, zodat u samen nog eens met uw kind kunt bekijken wat hij/zij de afgelopen week allemaal gedaan heeft op school.

Ook hebben alle kinderen een vragenkaartje en een rood/groen kaartje. Een vragenkaartje leggen ze op hun tafeltje neer als ze een vraag hebben. De leerkracht maakt rondes in de klas om kinderen tijdens verwerking te begeleiden en vragen te beantwoorden. Het groen/rood kaartje heeft twee zijdes. Rood leggen ze neer als ze niet gestoord willen worden door een klasgenoot. Bij groen mag dat wel om iets te vragen over het werk. De beertjes Meichenbaum zijn zichtbaar in de klas om de taakaanpak te verduidelijken: wat moet ik doen, hoe ga ik dat doen, ik ga aan het werk en als laatste: ik controleer mijn werk.

In groep 5 geven alle kinderen een boekbespreking en een spreekbeurt. Dit mag met ondersteuning van een power point of prezi, maar dat is niet verplicht!

Tien keer per jaar werken we in ateliers. We werken dan met alle kinderen van groep 3/4, 4, 5 en groep 5/6 door elkaar. Wij kiezen creatieve activiteiten uit die leerkrachten en ouders dan in groepjes gaan uitvoeren. Techniek is ook een onderdeel van deze ateliers. We vinden het fijn als er veel ouders, opa of oma’s mee kunnen helpen, want dan is het mogelijk om kleine groepjes te maken. Dus als u tijd en zin heeft op dinsdagmiddag kunt u zich opgeven bij de leerkracht van uw kind!

Wat kunt u thuis met uw kind nog doen:
Tafeltjes oefenen en herhalen.
Klok kijken – digitaal en analoog.
Stimuleren om te lezen, veel lezen.
Proefwerken even mee doornemen.
Ondersteuning bij de voorbereiding van de spreekbeurt en boekbespreking.

Sinterklaas is in onze klas nog erg welkom. Wij draaien het Sinterklaas programma dan ook van het Sinterklaasjournaal nog mee. Daarnaast brengen wij ook een bezoek aan de Sint.  

Ouders zijn altijd welkom ná schooltijd. Als er iets is, kom gewoon even langs dan praten we erover. Tijdens de inloop van 8.20 uur tot 8.30 uur, is er alleen tijd om even kort iets mede te delen. In die tijd kunt u met uw kind nog even in de klas kijken naar gemaakt werk of gewoon even lekker sfeer proeven.

Contact

Basisschool Het Speleon
Klarinetstraat 4
5402 BE Uden
hetspeleon@kiemuden.nl
0413-332337

Routeplanner >

Agenda

Locations:
select
08 juli -  Zomervakantie
23 juli -  Juf Carmi jarig
17 augustus -  Juf Nathalie jarig
12 november -  Juf Fenna jarig
25 november -  Meneer Mark jarig
Jaaragenda >

Foto

Vogelhuisjes in buurttuin 5 Vogelhuisjes in buurttuin 3
Vogelhuisjes in buurttuin 4 Vogelhuisjes in buurttuin 1
Meer foto's >
Sitemap | Disclaimer | Links