Spelen, leren en ontdekken

Positief Gedrag Stimuleren

In onze school wordt planmatig gewerkt aan gedrag. In de schooljaren 2012 tot en met 2015 hebben we Positief Gedrag Stimuleren ingevoerd (kortweg PGS) om het gedrag van kinderen op een positieve manier te reguleren. Daarnaast hebben we heldere afspraken gemaakt over hoe we omgaan met probleemgedrag. Hierdoor beogen we een gelijke aanpak aan in de gehele school.

Positief Gedrag Stimuleren is voortgekomen uit een Amerikaans model van School Wide Positive Behaviour Support. Wij hebben het voor basisschool Het Speleon in de kern geheel ingevoerd, maar in typisch Amerikaanse essenties ‘vernederlandst’. Zo worden de scores van kinderen niet individueel bijgehouden, maar worden de beloningen als groep verzameld.

Positief Gedrag Stimuleren gaat uit van de kerngedachte dat kinderen het goed willen doen. Door nadruk te leggen op positief gedrag worden kinderen gestimuleerd het goed te doen. Daarnaast wordt de aandacht voor negatief geminimaliseerd. (4 : 1 principe) Kinderen krijgen altijd eerst de kans om zichzelf te herstellen.

Bij Positief Gedrag Stimuleren gaan we uit van de vier kernwaarden van onze school: plezier, verantwoordelijkheid, veiligheid en respect. (zie verder missie en visie van de school).

Verder hebben we bij deze waarden gedragsverwachtingen geformuleerd voor de verschillende ruimten in de school. Ook in de klas worden gedragsverwachtingen in overleg met de kinderen steeds centraal gezet.

Er is een PGS team, waarin de directeur, de intern begeleider en een aantal leerkrachten zitten. Zij overleggen structureel over de voortgang van PGS, zetten metingen uit om het gedrag van kinderen te meten en coachen leerkrachten in het werken met de uitgangspunten van PGS.

De hele ontwikkeling hebben we samengevat in eigen logo voor PGS.Wil je meer weten over dit project? Kijk dan in het PGS borgboek (klik hier).Contact

Basisschool Het Speleon
Klarinetstraat 4
5402 BE Uden
hetspeleon@kiemuden.nl
0413-332337

Routeplanner >

Agenda

Locations:
select
No events to display.
Jaaragenda >

Foto

Vogelhuisjes in buurttuin 5 Vogelhuisjes in buurttuin 3
Vogelhuisjes in buurttuin 4 Vogelhuisjes in buurttuin 1
Meer foto's >

Agenda

di 7 dec
UC More: informatieavond Waldorf Uden
do 9 dec
studiedag, alle kinderen vrij
do 23 dec 17:30
19:00
Kerstviering
vr 24 dec
Kinderen tot 12.00 uur naar school
ma 27 dec
vr 7 jan
Kerstvakantie
Jaaragenda >
Sitemap | Disclaimer | Links