Spelen, leren en ontdekken

Toelichting bij de naam Basisschool Het Speleon

Vanaf maandag 6 januari 2014, op de dag dat Basisschool Bitswijk haar intrek nam in het nieuwe Ontomoetingplein MuzeRijk, werd de nieuwe naam Basisschool Het Speleon onthuld. De naam is voortgekomen uit een prijsvraag en werd ingezonden door Nathalie Massoeurs, groepsleerkracht van de school. 


 
Het Speleon, staat voor Spelen, Leren en Ontdekken. Deze drie elementen passen goed bij de centrale missie van de school, om kinderen vanuit de diversiteit optimaal te laten ontwikkelen. De inzender nomineerde de naam met de volgende toelichting: Het Speleon ligt goed in het gehoor en draagt onze visie uit. Hij is vooral ontstaan vanuit leren van het jonge kind, maar gezien onze ontwikkeling dekt hij de lading voor ons hele onderwijs.

Het Speleon staat voor speels en onderzoekend leren. In dat kader is het in de ontwikkeling van het onderwijs van de 21e eeuw gebruikt om een andere manier van leren meer centraal te zetten, waarbij het accent meer ligt op onderzoeken en ontdekken, waarbij wetenschap en technologie meer centraal staat. Kinderen van onze school zullen zich meer dan eerder ontwikkelen in het technisch en wetenschappelijk domein. De school probeert hier met het concept Meervoudige intelligentie meer bij aan te sluiten.

Het Speleon past in de optiek van de keuzecommissie goed bij MuzeRijk, ligt goed in het gehoor, de schrijfwijze is bij het horen van de naam helder. Daarnaast heeft de naam een achterliggende betekenis, die de basis legt voor ons onderwijs in de school.

Het nieuw te ontwerpen logo zal uitgevoerd worden in de kleuren groen en geel.

De groene kleur verwijst naar de kernwaarde van onze school: veiligheid, maar ook naar betrouwbaarheid. Wij willen in ons onderwijs rust en orde uitstralen. Groen staat ook voor balans en harmonie, wat we belangrijk vinden in de ontwikkeling van kinderen. Tot slot verwijst het naar groei, duurzaamheid en vrijheid.
Als contrastkleur is geel gekozen. Geel past in vele opzichten bij de huidige opvattingen van de school. De kleur geel activeert de hersenen. Geel staat voor optimisme en energie, Je wordt actief van de kleur geel. Termen als logica, leren, studie, intellect, wijsheid, groeien horen bij deze kleur. Geel stimuleert mentale activiteit.
De warme kleur geel staat voor vrolijkheid, levenslust en vrijheid van handelen. Geel is naar buiten gericht, is creativiteit, fantasie en gemotiveerd zijn. Hij inspireert anderen tot groei en doorbreekt oude patronen.

De school gaat de website www.hetspeleon.nl voeren.


Achtergrond van de naam
De naam basisschool Het Speleon is uniek voor Nederland. Dit vonden wij een goede gedachte. Het Speleon is bekend als een project van de iPabo in Amsterdam. Het is een fysieke plek waar studenten binnen de Pabo studenten kunnen observeren.
Daarnaast is Speleon een website van het Freudenthal Instituut, waar kinderen worden geactiveerd tot leren.
Veel hits op internet komen steeds op deze twee projecten terug.

Contact

Basisschool Het Speleon
Klarinetstraat 4
5402 BE Uden
hetspeleon@kiemuden.nl
0413-332337

Routeplanner >

Agenda

Locations:
select
19 februari -  Kinderjournalist gr 5/6
19 februari -  Rapportgesprek gr 1 t/m 8
19 februari -  Rapportgesprek gr 1 t/m 8
21 februari -  Meneer Remi jarig!
21 februari -  Rapportgesprek gr 1 t/m 8
Jaaragenda >

Foto

Vogelhuisjes in buurttuin 5 Vogelhuisjes in buurttuin 3
Vogelhuisjes in buurttuin 4 Vogelhuisjes in buurttuin 1
Meer foto's >
Sitemap | Disclaimer | Links